Cinematografele din Roman


În urmă cu aproximativ 30 de ani, cetățenii de toate vârstele din Roman se adunau săptămânal la cinematograf. La aceea vreme existau trei cinematografe: “Flacăra”, “Vasile Alecsandri” și “Unirea” pentru care trebuia să stai ore în șir ca să-ți iei bilet, iar dacă toate locurile se ocupau mai devreme, riscai să stai degeaba la caserie. Priviri gingașe, atingeri de mână, șiroaie de lacrimi și ropote de aplauze au cunoscut cele trei cinematografe. Unul dintre locurile în care romașcanii se detașau de stresul cotidian era cinematograful, unde se ditribuiau mereu proiecții de film, care mai de care mai frumoase și mai emoționante, precum “O floare și doi grădinari” sau “Vagabondul”.

Cultura sub daramaturi si flacari

In prezent cele trei cinematografe nu mai functioneaza si sunt in stare avansata de degradare. De asemenea, cinematograful “Flacara” si “Vasile Alecsandri” au retrocedate fostilor proprietari de catre Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor. Din cauza neingrijirii corespunzatoare de catre noii proprietari, cladirile se degradau foarte repede, iar periodic s-au sustras materiale de constructii, fapt ce a sporit in timp pericolul de prabusire al cladirilor. Din aceste motive, in anul 2007 un copil al strazii a fost zdrobit de un tavan in timp ce incerca sa se adaposteasca. Autoritatile neaga cu desavarsire acest lucru si sustin ca a fost un cetatean care incerca sa fure materiale din contructie. “Cinematografele Flacara si Vasile Alecsandri (sau 23 August) nu mai exista in prezent. Dupa revendicarea acestora, ele s-au degradat in timp, ajungand sa faca victime printre cei care doreau sa fure materiale de constructii. Administratia locala de la acel moment a dispus daramarea cladirii si eliberarea terenului de deseurile rezultate. In cursul anul 2012, dupa nenumarate somatii si amenzi acordate proprietarului cinematografului Vasile Alecsandri si avand in vedere neconformarea la regulile de urbanism si ordine publica puse in vederea acestuia, s-a dispus prin Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta demolarea ruinelor cladirii si eliberarea de moloz a terenului, avandu-se ca temei starea de pericol public reprezentata de ruina imobilului” a declarat Constantin Cudalb purtatorul de cuvant al Primariei Roman. Acelasi destin l-a avut si cinematograful “Unirea”. Unul dintre cele mai moderne in perioada de dupa revolutie, anul trecut acesta a fost cuprins de flacari in toiul noptii din cauza persoanelor care se adaposteau acolo. Cu intentia de a distruge sau doar a se incalzi, respectivii au aprins focul chiar pe scena salii mari. Draperiile, ecranul de proiectie, mobilierul, tapetul si o parte din scena salii au fost facute scrum in foarte putin timp. “Cinematograful Unirea este in prezent in proprietatea Primariei Roman si se afla in stare de conservare dupa preluarea sa din 2009. Din momentul preluarii, administratia locala a cautat sa identifice si sa acceseze fonduri care sa permita redarea cladirii si a functionalitatii sale ca cinematograf catre public, insa pana la acest moment nu au fost identificate solutii oportune, un oarecare impediment constituindu-l obligatia autoritatii locale de a asigura functionarea ca cinema in cazul modernizarii cladirii. Cu toate acestea precizam ca de fiecare data cand domnul primar Dan Leoreanu a avut intalniri cu mediul de afaceri local, national sau international, precum (China, Italia, Israel sau Ucraina), acest obiectiv s-a aflat pe lista propunerilor pentru investitii private” a precizat Constantin Cudalb purtatorul de cuvant al Primariei Roman.

Promisiuni nerealizabile

Anul trecut au avut loc alegerile parlamentare din Roman, in care Elena Udrea candida pentru postul de deputat al judetului Neamt in colegiul parlamentar care include Municipiul Roman si comuna Ion Creanga. Toate sirenele care patrulau pe strazi si afisele electorale din oras promiteau pe langa alte proiecte si reconstructia unui cinematograf. Desi se spunea ca Elena Udrea avea intr-o oarecare masura o influenta buna asupra orasului, proiectul de pe afisele electorale era doar o simpla promisiune cu rolul de a impresiona si de-a atrage romascanii sa voteze. Aceasta promisiune nu avea sa fie pusa in practica, deoarece chiar in timpul alegerilor consilierul personal al primarului sustinea ca nu se va construi o astfel de cladire si ca “in masura in care printr-un club al cinefililor sau un ONG s-ar promova aceasta forma de arta in mod gratuit si o perioada cat sa stimuleze apetitul publicului romascan pentru cinematografie, am putea vorbi cu mai multa certitudine despre un nou cinematograf in Roman”. In cele din urma Elena Udrea castigase alegerile parlamentare, iar daca romascanii nu au fost interesati de teatru si film, cu siguranta bazinul de inot, locuintele ANL pentru tineri si renovarea salii de sport de la Miron Costin au atras mai mult. Aceste proiecte fiind realizate din fonduri europene in valoare de 5.300.000 de lei. Iar proiectele de modernizare cu ajutorul Elenei Udrea nu au intarziat sa apara.

O lupta cu bataie lunga

Inainte ca efectele crizei economice sa fie resimtite de mediul privat, doi investitori se anuntasera ca vor redeschide cinematograful “Unirea”, insa nici pana astazi nu s-a realizat nimic. Un argument in acest sens il constituie si urmatoarele situatii: in 2011, cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse si al Primariei Roman timp de 7 zile s-au organizat proiectii cinematografice gratuite in sediul Primariei, numarul insumat al spectatorilor fiind de 150 la final, avand in vedere ca in fiecare zi au fost in jur de 15 – 20 de persoane). Periodic se organizeaza proiectii de film si la Casa de Cultura din Roman, iar publicul nu este prea numeros. Avand in vedere situatia economica influentata de criza financiara mondiala cat si faptul ca orice investitor doreste recuperarea rapida a investitiei pare a fi evident ca un cinematograf nu este un obiectiv care sa aiba succes economic in Municipiul Roman la acest moment. Dupa succesul premierei tripticului Cehov (“Ursul”, “Despre efectul daunator al tutunului” si “Cerere in casatorie”), au urmat spectacolele puse in scena de actorii amatori ai Teatrului Municipal Roman, conduse de Radu Vatavu. Insa cele din urma nu au trezit interesul publicului romascan. Motiv pentru care, directorul institutiei de cultura romascana nu s-a dat batut si propuse pentru anul acesta, prin luna martie un mare eveniment. Unul dintre cei mai importanti actori romani de teatru si film urma sa vina pe scena Casei de Cultura. Soarta spectacolului “Pur si simplu”, care il avea protagonist pe marele actor Florin Piersic, fusese in mainile romascanilor. Desi capacitatea salii de spectacol era de 400 de locuri, se vanduse doar 50 de bilete, printre care pretul unui bilet fiind cuprins intre 30 si 50 de lei. Deoarece spectacolul marelui actor Florin Piersic nu a strans public suficient, in consecinta reprezentatia fiind anulata. “Prin aceste spectacole am vrut sa producem o traditie in oras, sa oferim publicului romascan spectacole de inalta tinuta si la preturi modice. Noi am mediatizat aceste spectacole, dar spectatorii nu au dat navala asa cum ne-am asteptat. Se pare ca in cele din urma este o lupta cu bataie lunga si principalul motiv pentru care romascanii nu se inghesuie la aceste evenimente culturale este saracia. Ne vedem nevoiti sa intrerupem aceste spectacole si sa aiba loc doar ocazional” a declarat Doru Alexandru directorul Casei de Cultura din Roman.

Desi romascanii se plang ca este rusinos faptul ca inainte de anii ’90 au existat 3 cinematografe iar acum nu mai este niciunul, dar si de neimplicarea conducerii orasului in organizarea de evenimente artistice si culturale, se pare ca nici ei nu se inghesuie in salile Casei de Cultura atunci cand acestea au loc. Constantin Cudalb, purtatorul de cuvant al Primariei Roman a precizat ca “functionarea unui cinematograf in oras la dimensiunile de acum 20 sau 30 de ani, in care exista un public numeros, nu este viabila din punct de vedere economic in acest moment”.

 

O noua sansa

In timp ce romascanii nu se arata interesati de teatru, iar conducerea orasului nu se risca din punct de vedere economic sa construiasca un cinematograf, se anunta din urma un tanar romascan cu idei marete. Iulian Pralea este student in ultimul an la Facultatea de Filozofie si Stiinte Social Politice, in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza. Dupa mai multe stabiliri, am reusit in sfarsit sa-l cunosc pe tanarul visator si curajos pentru ideile sale. Astazi are un examen important, iar timpul este limitat, motiv pentru care ii remark privirea care mereu este in alta directive. Cu glas timid, aceasta imi vorbeste despre cele doua proiecte mari ale sale. Desi a urmat o filiera reala in timpul liceului, Iulian s-a orientat spre filozofie, din pasiunea pentru literatura si filozofie. De aproape 2 ani el scrie intr-un blog personal recenzii la carti, precum si alte materiale filozofice, considerand ca aceasta reprezinta o metoda mult mai la indemana decat o revista literara – la care visa din timpul liceului. “Pot spune ca am experienta in domeniul proiectelor de tineret, prin coordonarea festivalului “Zilele Studentului Francofon” – eveniment ajuns la a patra editie, in cadrul Asociatiei Studentilor Francofoni din Iasi (ASFI). Acest festival dura cinci zile si includea peste 15 activitati dintre cele mai diverse, printer care o demonstratie de graffiti, teatru in aer liber, proiectii de film, cafenea literara si un concurs de cultura generala” a precizat Iulian. Tanarul isi petrece timpul liber citind. Inca din liceu el trecea printr-o faza de initiere, in care isi contura personalitatea, motiv pentru care inclinarea sa spre analiza venea de la autorul Camil Petrescu, iar cu timpul s-a reprofilat spre Emil Cioran si Lucian Boia.

Cele doua proiecte ale sale vizeaza deschiderea unui club de cinematografie si concerte rock in aer liber. Principalul scop al clubului ar fi de a promova filmele cu valoare artistic si cultural, in timp ce creeaza un mediu de conexiune intre cinefili. Un mediu in care ei sa se intalneasca pentru a discuta despre filme, schimb de idei si in care sa se dezvolte conform exigentelor acestui domeniu (critica, religie, actorie). “Pentru implinirea acestor scopuri m-am gandit la o proiectie de film in fiecare saptamana. Apoi voi incerca sa infiintez o biblioteca oentru cei care doresc sa-si dezvolte cultura cinematografica si din alt punct de vedere, iar in final se va pune la dispozitia membrilor clubului o camera video si un laptop pentru cei care vor sa realizeze scurt-metraje. Acesta va fi un exercitiu bun pentru amatorii care doresc sa se initieze in proiectul cinematografic” a spus Iulian Pralea.

In ceea ce priveste logistica necesara clubului, Iulian s-a gandit la toate. Incepand de la un spatiu in care sa activeze clubul – Biblioteca Municipala sau Scoala de Arta, pana la scaune si programe de calculator pentru editarea fotografiilor si a inregistrarilor video. Foarte increzator in fortele sale proprii, privind la agitatia din fata noastra, el nu pare sa se opreasca din prezentat acest proiect. Deodata, imi da impresia ca in timp ce imi povesteste mie ideile sale, in imaginatia lui el deja imi face turul cladirii clubului de cinematografie. Ma incanta acest lucru, cu gandul ca el chiar isi doreste sa puna aceasta idee in practica si ca l-ar face extrem de fericit. Se pare ca parasim cladirea clubului de cinematografie si ajungem pe scena concertului rock. “Al doilea proiect la care m-am gandit promoveaza muzica rock si tinerii talentati. Prin activitatile specifice, voi incerca sa ofer invitatilor un mediu in care ei sa beneficieze de un schimb de experienta si prin acest lucru sa se dezvolte muzical. La final va avea loc concertul in care invitatii vor avea sansa de a pune in practica ceea ce au invatat unii de la altii” a afirmat Iulian.

Cu parere de rau, incerc sa il aduc totusi la agitatia din fata noastra, il fac sa paraseasca scena concertului si cladirea clubului de cinematorgrafie, si sa-mi spuna cum va reusi toatea astea. Este constient ca toate aceste lucruri nu se fac peste noapte, dar atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, cu siguranta se va implini. “Pana la acest moment ideile mele de proiect au fost scrise pana la cel mai mic detaliu. Voi incerca sa infiintez o asociatie pentru tinerii din Roman cu care sa organizez aceste evenimente. Dupa ce voi avea membri active in asociatie, voi strange semnaturi de la elevii din licee pentru a demonstra ca exista totusi persoane care vor proiectii de filme in orasul lor,apoi voi lua legatura cu primarul Municipiului Roman. Odata ce prezint proiectele, acesta va decide ce ajutor imi poate acorda. In tot acest timp voi incerca sa strang fonduri pentru ceea ce vreau sa realizez, iar atunci cand proiectul va deveni “palpabil” voi putea sa organizez si proiectii in scop caritabil. Nu stiu daca Elena Udrea ma va ajuta, dar cu siguranta daca vrea intradevar sa ajute tinerii romascani, va fi incantata de ideea mea si va crede in ceea ce vreau sa realizez”. Desi astazi societatea romaneasca se confrunta cu o problema grava, precum neimplicarea tinerilor in viata sociala, datorita faptului ca multi au o gandire pesimista in ceea ce priveste viitorul lor. Tanarul Iulian dispune de multe aspiratii catre un viitor mai bun, de multa energie si gandire pozitiva.

In timp ce “puneam tara la cale”, imi trece prin cap o vorba din batrani: “ai o potcoava, iti mai trebuie trei potcoave si calul”. In acest caz, Iulian avea doua potcoave: un proiect bine calculat si o energie debordanta. In cele din urma, imi acorda scuzele de rigoare pentru ca trebuie sa ajunga la examen, imi promite ca ma tine la curent cu proiectul sau si alearga dintrodata spre autobuzul care se pregateste sa plece din statie. Intradevar, exemplul sau sau este unul demn de urmat, pentru ca nu multi dintre noi se aventureaza sa provoace schimbari si sa se implice trup si suflet in scopuri atat de indraznete. Dupa ce autobuzul pleaca din statie, ma indrept spre casa. Nu astept un mijloc de transport, deoarece astazi prefer sa ma bucur de soarele bland de afara si sa meditez la cele spuse de Iulian.

 

Autor: Jderu Laura Mihaela

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s