Amour – filmul care te face să prețuieşti fiecare clipă


Amour

Amour

Devotament, loialitate şi dragoste ternă. Acestea sunt cuvintele care întregesc complexitatea acestui film, care îşi propune să arateadevarul pur despre cum se poate transformă o dragoste pasională într-o dragoste bazată pe respect reciproc, în ciuda trecerii anilor. Regizorul austriac Michael Heneke are până la acest moment o filmografie compusa din: 12 filme de televiziune scrise şi regizate de el, 11 lung-metraje de ficţiune, un lung-metraj de fictiune “Der Kopf des Mohren”, şi segmentul “Viena” în cadrul documentarului “Lumière et compagnie”. în total, regizorul detine 26 de filme şi o carieră extinsă în teatru. Supranumit “constiinta europei”, Michael a caştigat numeroase premii , precum două Palme D’Or la Cannes, un premiu Globul de Aur şi multe alte premii. Dintodeauna, filmele lui Michael Haneke au surprins prin stilul de abordare, semnificaţia minuţioasă si emoţia care se resimte în fiecare producţie. Deşi în majoritatea ecranizărilor sale, regizorul porneşte de la subiecte aparent simple, pe care din punct de vedere stilistic incearcă să le trateze cu aceasi simplitate bilaterală, apoi pe parcursul poveştii îsi fac apariţia acele “substante cinematografice” care sparg orice tabu şi care se sfarşesc într-o notă de speranţă. Cel mai recent film al lui Michael Haneke a cunoscut un real succes, fiind premiat anul acesta la premiile Oscar, Cesar si premiile Globul de Aur, iar anul trecut la Academia Europeana de film şi la premiile Cannes. La toate aceste premii a fost caştigător pentru pentru cel mai bun film strain. “Amour” (Iubire) este coproducţia filmată în trei ţări diferite şi are la bază o poveste extrem de limpede ce prezintă casnicia o chestiune foarte complicată atunci cînd ajunge la bătraneţe.

Filmul relatează povestea a doi soţi octogenari, foşti profesori de muzică, cultivaţi şi foarte sensibili, uniţi printr-o mare iubire care a depăşit orice obstacol pană la aceea vreme, dar care se luptă cu bătraneţea. întreaga acţiune se petrece în apartamentul celor doi, cu contribuţia a cateva personaje care îi vizitează mereu. î ntamplările reprezentative din film sunt aşezate succesiv pe o axa epică bine determinată. Primul eveniment tulburător este atacul cerebral al bătranei care pare uşor inofensiv, dar care continuă cu mai multe etape ce dezvalui scleroza fizică şi mentală a bătranei. Din acest motiv intervin unele confruntări dure cu fiica sa, cele doua infirmiere şi fostul elev de pian. în primele secvenţe este redat momentul în care echipajele speciale de poliţie şi pompieri intră în apartamentul celor doi batrani, unde o gaseste pe Anne (Emmanuelle Riva) intinsă pe pat şi înconjurată de flori, iar Georges (Jean-Louis Trintignant) nu este nicăieri. Aceasta devine secvenţa introductiva iar pană la finalul filmului acest mister nu este elucidat. Pe parcursul filmului fiind filmate doar acţiunile celor doi batrani în apartamentul lor. Regizorul a dorit ca sa delimiteze un spatiu interior cu care insuşi spectatorul sa devină intim, lucru care i-a şi reuşit. Ceea ce pertuba cursul firesc al vietii de cuplu dintre cei doi este imbolnăvirea lui Anne, care suferă un prim accident vascular care o face să devină incapabilă de a mai merge sau de a mai avea grija de ea. în ciuda acestor lucruri ea încearcă să rămană stăpană pe situaţie şi să nu- şi poată conştientiza propria conditie. Ea devine ruşinată de boala ei şi începe să se indoiască de dragostea şi grija soţului ei. Următorul atac cerebral o lasă pe Anne complet paralizată şi fără putere. în cele din urmă, soţul ei îşi acceptă soarta de a-şi îngriji soţia incontinuare, fără a primi ajutor de la nimeni din jur, deşi se dovedesc şi ei incapabili de acest lucru. Spre sfarşitul filmului, Georges povesteşte soţiei sale o poveste din copilaria sa pentru as face sa uite de durere, dupa care îi presează o pernă pe faţă pană aceasta nu se mai mişca deloc.

Finalul este halucinant şi testează abilitatea spectatorului atent la secvenţele prezentate pană la acel punct. Dacă la inceputul filmului, Anne trăia o adevarată agonie prin suferinţa ei, pe parcursul filmului această agonie este trăită de Georges. Practic aici intervine ideea de dragoste la bine şi la rău. Pe parcursul acestei situaţii, el îşi dă seama că poartă singur această luptă. Şi întocmai cum au împărtăşit fericirea (binele) şi partial agonia (raul), asa şi moartea le-a adus fiecăruia cîte un sfîrşit – lui Anne, sfarşitul fizic, iar lui Georges, sfarşitul chinului de a-şi vedea sotia cum se stinge în fiecare zi. Deşi procesul de moarte se traieşte individual, in filmul “Amour” se trăieşte in doi. Personajul care îl interpretează pe Georges (Jean-Louis Trintignant), are 82 de ani şi este consacrat pentru numeroasele sale pelicule în care a jucat, precum: “Chez Gino”, “Ceux qui m’aiment prendront le train”, “C’est jamais loin” şi multe altele. De asemenea Anne, interpretată de (Emmanuelle Riva), este o uimitoare actriţă n varstă de 86 de ani care şi-a cîştigat adevăratul statut în lumea filmului prin rolul lui Elle din “Hiroshima mon amour”. Este declarată cea mai bătrînă actrita nominalizată la Oscar, dar care şi-l merită pe deplin. Această producţie îi aduce în prim plan pe cei doi actori foarte buni, dar şi foarte în vîrstă.

“Amour” se declară a fi un film greu de înţeles, care necesită pauze pe parcursul vizionarii pentru o bună înţelegere şi care este menit să te facă sa meditezi. Regizorul Michael Hanake ne face să înţelegem ca viaţa, fie ea bună sau rea, trebuie trăită cu demnitate. Iar atunci cînd demnitatea este apăsată de degradarea biologică şi fiinţa umana într-o caricatură, vine momentul în care sa alegem, iar raspunsul este iubirea. Premiera filmului “Amour” a avut loc la data de 28.01.2013, iar succesul nu a întîrziat să apară. Pană la acest moment încasările spun foarte mult despre fineţea, rafinamentul şi mintea sclipitoare a regizorului, care dă dovadă de devotament în lumea filmului şi prezintă o capodoperă care iţi rămane in suflet, fie că vrei sau nu vrei.

Sursă imagine: http://www.imdb.com/?ref_=nv_home

Sursă trailer: https://www.youtube.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s