Patriotismul prin ochii studentului de astazi


 

 

Trei culori cunosc pe lume, Amintind de-un brav popor, Ce-i viteaz, cu vechi renume, In lupta triumfator…” Cand rostesc aceste versuri imi aduc aminte de vechiul imn al Romaniei, de vitejia si mandria pe care o aveau romanii in sufletele lor, in perioada ceausista. Se apropie 1 Decembrie, ziua tarii noastre si raman placut surprinsa de steagurile care atarna pe sarma de rufe, in geam pe post de draperie, sau chiar deasupra usii unor romani care nu ar da Romania, tara noastra pentru care altii au platit cu pretul vietii, pe alta tara.

Noi adolescentii cand vorbim despre comunism ne vin in minte locurile de munca care se acordau dupa terminarea scolii si respectul fata de lege. Insa nu luam in calcul orele intregi state la rand al bunicilor pentru un litru de lapte, agentul termic si apa potabila care se dadea cu portia si dreptul la opinia personala si la informatie care era inexistent. Practic, noi judecam dupa posibilitatile mai mare de angajare, dar uitam ca nu existau produse in magazine pe care sa le cumperi. Astazi sursele noastre sunt limitate, iar rafturile magazinelor abunda de produse, pentru care trebuie sa iti verifici economiile de doua ori, inainte de a achizitiona ceva. Ieri, in timp ce ma straduiam din rasputeri sa ma tin cu mana de bara din autobuz, am surprins o discutie intre trei batrani. Facand exceptie de aglomeratia din autobuz, dar profitand de locul care li se reda din regulamentul mijloacelor de transport, cei trei discutau despre situatia actuala din Romania. Cu mahnire si dezinteres total din partea lor pentru acest subiect deja scos din schema. In concluzie, romanii sunt „satuli pana peste cap” de promisiunile politicienilor, de criza financiara care nu se mai termina si „marsaviile” facute de conducatori.

romania-mica

 

In esenta ei sunt „scarbiti” de afisele electorale, de sirena care traverseaza zilnic orasul in campaniile electorale si de iluzii desarte. Rostesc urmatoarele versuri, incercand sa schitezun zambet, gandindu-ma ca va fi mai bine, facand abstractie de lumea magica in care ne aflam. (…Multe secole luptara, Strabunii nostri eroi, Sa traim stapani pe tara, Ziditori ai lumii noi”). Sper ca „vrajitorii” acestei lumi sa nu mai incurce licorile si sa respecte „vrajile bune” pe care tot zic ca le vor face pentru noi.

Autor: Jderu Laura Mihaela

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s