Bacteriile din apa potabila pe care o bem!


De la Benjamin Franklin ne-a ramas urmatorul nostim aforism: „Vinul contine intelepciune, berea contine indemnul la libertate, iar apa o multime de bacterii”. Intr-adevar, chiar si in apa potabila de la robinet zburda unele minuscule corpuri vii, care scapa operatiilor de filtrare, noteaza portalul Infoniac. In cantitati mici, sunt inofensive, dar eliminarea lor totala este practic imposibila. Totul este ca aceste cantitati sa se incadreze in limitele stabilite de normele sanitare.

Cryptosporidium

Aceste organisme unicelulare nu ne pot face alt rau decat o puternica diaree, destul de inconfortabila de altfel. Din fericire, instalatiile de purificare a apei reusesc sa le elimine aproape total. Aproape! In cantitati mici, aceste organisme sunt, de regula, inofensive. Se cunoaste totusi cazul din 1998, cand, in mod inexplicabil, cryptosporidium a aparut in cantitati ce depasesc semnificativ limitele obisnuite in apa potabila din orasul Sidney, Australia. A fost alerta mare, dar imbolnaviri nu au avut loc.

Anaba

Anaba este o cinobacterie, printre cele dintai care au aparut pe Pamant. Exista in apele din Europa, Australia, Asia, Noua Zeelanda si America de Nord. Din fericire, filtrele de purificare a apei reusesc s-o elimine aproape total. Totusi, in 1950 a avut loc o invazie de proportii a acestei bacterii, care a determinat otravirea in masa a numeroase animale in Statele Unite si Europa. In apa potabila consumata de oameni n-a ajuns, dar a fost un motiv de alarma.

Studii facute in Australia au aratat ca, in cazul in care se foloseste apa netratata si nu este eliminata bacteria, ea actioneaza violent asupra sistemului nervos, putand produce stop repirator.apa-minerala1

Rotifera

Rotifera este o fiinta care aproape nu lipseste din nicio sursa de apa: lacuri, rauri, izvoare, balti, fantani. Sistemele de filtrare ar trebui s-o elimine total, iar cazul cand apare in apa potabila este un semn cert ca sistemele nu fuctioneaza corect. Exista mai multe subspecii, unele dintre ele ajungand chiar la 1 mm marime si pot fi observate cu ochiul liber, indeosebi in apele provenite din fantani de mica adancime. Nu e placut sa vezi asa ceva in pahar.

E.coli

Bacteria poate fi gasita in orice aliment, inclusiv in apa potabila. Norme stricte stabilesc pentru fiecare tara sau zona geografica limitele admise, in cadrul carora se considera ca apa intruneste conditiile de igiena pentru a fi cosumata. Pastrarea sau manipularea alimentelor cu nerespectarea normelor sanitare determina depasirea limitelor, iar bacteria E.coli afecteaza grav sanatatea umana, putand pricinui: gastroenterita, infectii ale tractului urinar, meningita sau chiar septicemie, cu risc letal. A fost descoperita in anul 1919 de catre bacteorologul german Theodor Escherich, de la care se trage numele bacilului, Escherichia coli, prescurtat E.coli.

Negleriya Fowler

Negleriya este o ciuperca prezenta in apele dulci si nu o data a infectat inotatorii. Nu ajunge la robinet decat in cantitati cu totul neglijabile. In 2011, doi americani ai statului Lousiana au murit de meningoencifalita, provocata de aceasta ciuperca introdusa in organism pritr-un spray nazal al carui producator folosise apa infectata. Este singura imbolnavire grava cunoscuta, in afara infectiilor suferite de inotatori.

Legionella

Cel mai grav caz de infectare cu acest bacil s-a produs in 1976, cand intr-o unitate militara americana au fost infectate 221 persoane, din care 34 au decedat.  Mijloacele de tratament stabilite ulterior au facut ca intr-un alt caz, petrecut in Spania, in anul 2001, sa fie vindecate toate cele peste 700 de persoane infectate.
Pe intregul glob sunt spitalizati anual 18.000 oamenei infectati cu legionella, provenita din apa potabila necoresunzatoare sanitar.

Sursa: http://www.ziare.com

Anunțuri

2 gânduri despre „Bacteriile din apa potabila pe care o bem!

  1. Love the quote from Benjamin Franklin. Your info concerning this major topic needs everyone’s attention. Fresh water is quickly becoming a major concern for us all!
    Thank you for following me. I look forward to reading more from you

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s